sunnuntai 14. elokuuta 2016

Syksy tuo tullessaan aina jotain uutta!

"19.12. 2013
Kääriessäni omille lastenlapsille kirjoja joulupaketteihin ajattelin niitä lapsia, jotka eivät pystyisi katselemaan eivätkä lukemaan paketoimiani kirjoja. Kuinkahan moni näkö- ja monivammainen lapsi toivonut saavansa joululahjaksi oman kirjan? Siis sellaisen kirjan, jota voisi itse lukea ja katsella omin käsin tunnustelemalla. Ja kuinka moni sellaisen saa? Ehkä jollakin lapsella on kummi tai sukulainen, joka pystyy toteuttamaan lapsen toiveen valmistamalla juuri häntä kiinostavan koskettelukirjan.

Useimmat näkö- ja monivammaiset lapset voivat vain lainata itselleen sopivia koskettelukirjoja. On todella hienoa, että Suomessa on Celia-kirjasto, josta voi lainata tällaisia kirjoja. On myös ollut mahtavaa kokea, että monet sanan- ja  kädentaitajat tai muuten asiasta innostuneet ihmiset ovat halunneet tehdä hyvää  joko valmistamalla koskettelukirjoja itse tai tukemalla eri tavoin koskettelukirjojen vapaaehtoisia tekijöitä. Olisipa meitä tekijöitä niin paljon enemmän, että voisimme vaikkapa tuplata tekemiemme lahjoitettavien kirjojen määrän. Silloin ehkä joku lapsi voisi saada itselleen mieluisan kirjan luettavaksi juuri haluamanaan aikana. Eikä hänen tarvitsisi odottaa kuukausia saadakseen lainaksi juuri sen kirjan. (Meinasin ensin toivoa, että voisimme tehdä kaikille joululahjaksi oman koskettelukirjan.) "


Yllä olevan tekstin olen kirjoittanut noin kolme vuotta sitten blogiini. Asiana se on mietityttänyt minua monta kertaa sen jälkeenkin. Olen monessa yhteydessä sanonut, että vielä joskus aloitan kampanjan, jossa tehdään jokaiselle Suomessa asuvalle alle 2-vuotiaalle näkömonivammaiselle lapselle ihan ikioma koskettelukirja. Se on ollut haave näihin asti.

Mutta nyt siitä haaveesta tulee totta!!

Turussa järjestetään syys -lokakuun vaihteessa NNKY:n järjestöpäivät. Minua on pyydetty sinne pitämään koskettelukirja-työpajaa. Olen mietiskellyt tässä kesän mittaan, miten ihmeessä muutamassa tunnissa voidaan saada konkreettisesti jotain aikaan. Ensimmäinen tunti menee, kun kerron diojen avulla koskettelukirjoista, niiden käytöstä, käyttäjistä ja koskettelukirjojen tekemisestä. Mukanani on myös monia valmiita koskettelukirjoja. Sen jälkeen haastan mukana olijat levittämään saamaansa tietoa omille paikkakunnilleen ja innostan mukaan uuteen kampanjaan, jossa tehdään pienimmille näkömonivammaisille lapsille ikiomia koskettelukirjoja. 

Jospa saisin alulle järjestöpäivien kautta Kosketeltava ensikirja -kampanjan!

Tällainen valtakunnallinen kampanja vaatii monenlaista suunnitelmaa. Suomessa syntyy tietojeni mukaan lähes sata näkömonivammaista lasta vuosittain. Miten perheisiin saadaan kirjat? Millainen on näkömonivammaisen ensimmäinen koskettelukirja? Kuka niitä tekee? Minkä verran toimintaan tarvitaan rahaa ja mistä?
Olen lähettänyt kirjeet kaikkien keskussairaaloiden niille kuntoutusohjaajille, joiden oletan olevan tekemisissä alle kaksivuotiaiden näkö- ja monivammaisten lasten perheiden kanssa. Etsin tiedot netin kautta. Vastauksia ja kannanottoja kirjeeseeni olen saanut vasta kahdelta kuntoutusohjaajalta, mutta odotan vielä toiveikkaana sillä kirjeeni meni monien loma-aikana. 
Otan vielä yhteyttä Näkövammaisten liittoon ja Näkövammaiset Lapset yhdistykseen kysyäkseni heidän ajatuksiaan tällaisen kampanjan toteuttamisesta.

Olen alkanut suunnittelemaan prototyyppiä ensikoskettelukirjaa varten. Onhan tärkeää, että jokainen mukaan tuleva vapaaehtoinen tietää mitä häneltä odotetaan. Ajattelen, että jokainen vapaaehtoinen tai vapaaehtoisryhmä saisi selkeän paketin, jossa on: tietoa kampanjan toteutuksesta, koskettelukirjoista yleisesti, perustietoa pienistä näkömonivammaisista lapsista sekä selkeät kuvitetut kosketeltavan ensikirjan teko-ohjeet, tietoa tarvittavasta materiaalista ja osoitteet, johon valmiit kosketeltavat ensikirjat toimitetaan. 

Tästä se nyt lähtee, kun tämän julkaisen! 
Olisi kiva jos sinä, tämän tekstin lukija haluaisit kommentoida tai antaa ideoita kampanjan kehittelyä varten. Tai kerro missä päin asut, jos sinulla itselläsi on pieni näkövammainen lapsi, joka tarvitsisi koskettelukirjaa eikä vielä voi lainata sellaista Celiasta. Tekstin lopussa on kohta "ei kommenttia" tai jos siellä jo on kommentti niin esim. "yksi kommentti", josta painamalla pääsee kirjoittamaan omansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti